A barbecue gyakorlatilag a hús sütéssel egyidős, többezer éves múltra tekint vissza. Így nevezik a sütőrácsot, amin az étel készül, de ma a köztudatban az egyes szószókat is ezzel a névvel illetik. Manapság már számos helyen és számos ételhez kínálnak ilyen mártogatóst – például az ugyancsak népszerű street food fogásokhoz. Megkívántad a BBC-? Két lehetőséged van. Az egyik, hogy profik kezére bízod magad – a Spíler Original Budapest belváros étterem kínálatából kiemelkedő, a finom ételek mellé pedig kézműves sörök és remek hangulat is társul. A másik, hogy te magad készíted el – ehhez pedig mutatok is néhány receptet!
Mustáros, enyhén édes barbecue szósz
Hozzávalók:
• 2,5 dl mustár
• 7,5 dkg kristálycukor
• 4 dkg barna cukor
• 1,8 dl ecet
• 0,6 dl víz
• 2,5 teáskanálnyi frissen őrölt színes bors
• 2 evőkanálnyi chilipor
• 3 cl szójaszósz
• 2 evőkanálnyi vaj
• 1 evőkanálnyi folyékony füst - sajtkészítéssel foglalkozó boltokban, webáruházakban megtalálható
Elkészítés ideje: 40 perc.
Elkészítés menete:
Nem lesz egy bonyolult recept. A vaj, a szójaszósz és a füst kivételével mindent keverj össze egy lábasban, és lassú tűzön kevergesd fél órán át. A hátrahagyott alapanyagokat ezután add hozzájuk, és főzd így együtt további tíz percig. Ha ez letelt, készen is van, nem túl sűrű, de azért nem is teljesen folyós szószt kell kapnod.
Paradicsomos barbecue szósz
Hozzávalók:
• 5 dl ketchup - lehetőleg jobb minőségű, paradicsomot nem csak nyomokban tartalmazó
• 6 dkg barna cukor
• 2 evőkanálnyi víz
• 1 közepes fej vöröshagyma
• 2 evőkanálnyi olívaolaj
• 3 gerezd fokhagyma
• 1 evőkanálnyi almaecet
• 1 evőkanálnyi sűrített paradicsom
• 1 evőkanálnyi Worcestershire szósz
• másfél teáskanálnyi folyékony füst
• 1 evőkanálnyi mustár
• frissen őrölt bors
Elkészítés ideje: 30 perc.
Elkészítés menete:
A hagymát aprítsd kockákra, majd a vízzel felöntve egy botmixerrel pürésítsd. Ha ez megvan, akkor melegítsd fel az olívaolajat egy serpenyőben, közepes lángon, és pirítsd enyhén barnára a hagymás pürét. Miután elérte a megfelelő színt, keverd hozzá a többi hozzávalót - érdemes előre összekeverni őket -, és 20 percig főzd így az egészet. Ha letelt az idő, kész is a szószod, ha nem elég sűrű, forrald még egy kicsit, ügyelve, hogy le ne égjen!
Barbecue szósz kifejezetten csirkehúshoz
Hozzávalók:
• 1 bögrényi - 2,5 dl - almaecet
• 2 dl ketchup
• 2 evőkanálnyi barna cukor
• 2 evőkanálnyi Worcestershire szósz
• 1 evőkanálnyi vaj
• 2 teáskanálnyi só
• 1/2 evőkanálnyi csípős paprikakrém
Elkészítés ideje: 20 perc.
Elkészítés menete:
Mind közül ez a legegyszerűbb változat. A hozzávalókat egyszerűen keverd össze egy edényben, és főzd őket együtt 15 percig. Ha kész van, már adhatod is a kész csirke mellé.