Ez a betegség 3 millió magyart érint

Főoldal > Ez a betegség 3 millió magyart érint – az elején teljesen tünetmentes!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ez a betegség 3 millió magyart érint – az elején teljesen tünetmentes!


2022/10/19
NA

A csontritkulás a csont mennyiségének, minőségének és működésének romlását jelenti melynek már a kifejlett tünetei csekély behatást követő sorozatos csonttöréssel járnak. Elsősorban a nőket érinti klimaxot követő években, de férfiaknál is elő szokott fordulni. Eleinte tünetmentes, néma járványnak is szokták hívni. A kezdődő tünetekkel együtt jelenleg kb. 3 millió csontritkulásos beteg van hazánkban. Mutatjuk a cikkben a pontosabb, kezdeti tüneteit a betegségnek és a megfelelő kezelésimódját! 

Csontrikulás tünetei

A csontritkulás kialakulásának okai

A betegség kialakulását két tényező befolyásolja. Az egyik az életünk első 40 évében megtörténő csontfelépülés folyamata, a másik pedig azt ezt követő leépülés mértéke. A csontszövet egész életünk során folyamatosan épül, majd elbomlik, így alkalmazkodik a környezetei megterheléshez. A csontritkulás akkor következik be, amikor a lebomlás mértéke nagyobbá válik, mint az épülésé. Leggyakoribb csonttörések: csuklótörés, csigolyatörések, csípőtörés.
Előfordulhat még csontritkulás különféle betegségek következményeként, ilyenek az anorexia nervosa, pajzsmirigy működési zavar, mellékpajzsmirigy működési zavar, mellékvesekéreg túlműködés, emésztési és felszívódási zavarok, csontvelő betegségek, autoimmun betegségek, alkoholizmus, mozgásképesség elvesztése, szteroid-kezelés.

 Mik a tünetei a csontritkulásnak?

Sajnálatos módon a tünetek nem túl feltűnőek eleinte. A szakemberek számára a testmagasság csökkenése, a háti görbület fokozódása, a bordák és a csípőlapát közti távolság csökkenése és a vesekövesség jelezheti a csontritkulás tüneteit, azonban ha nem történt még csonttörés, akkor csak műszeres vizsgálattal, csontsűrűség-méréssel mutatható ki a betegség. 

 

Mi az a csontsűrűség-mérés?

Csontsűrűségmérés vizsgálaton egy fájdalommentes eljárás keretin belül megmérik egy gép segítségével a beteg csontjainak a sűrűségét a leginkább csonttörési kockázattal rendelkező helyeken. A hitelesített, kalibrált géppel rendelkező szakorvosi rendelő Miskolc legjobb klinikáján biztosítja, hogy a gép alacsony dózissugarat bocsájt ki, és tökéletesen megfelel a nemzetközi elvárásoknak. 

 

Így lehet megelőzni a csontritkulást

A betegség esélyét elsősorban a csontépülés fokozásával lehet csökkenteni. A csontépülést pedig rendszeres mozgással és helyes étrenddel lehet elérni, mely tartalmazza a megfelelő fehérjebevitelt, D-vitamin és kálcium fogyasztást. 
Főként a nagyobb megterheléssel járó sportok segítik a nagyobb csonttömeg kialakulást, mint például az erőemelés, súlyzós edzés illetve az állóképességi sportok, is mint a futás és úszás, de csak kisebb mértékben. Az erősítő edzéseket időskorban is érdemes folytatni vagy akár elkezdeni, hiszen ezzel is csökkenthető a csontritkulás mértéke. 
 
Érezd jól magadLegfrissebb cikkek


A legnépszerűbb esküvői étel- és italtrendek 2023-ban
Miután 2020 és 2021 olyan kihívásokkal teli év volt az esküvők számára, 2022 teljes erővel tért vissza. Tavaly sok pár felzárkózott, mert át kellett rakni az esküvői dátumot, és az esküvői fellendüléssel azt láttuk, hogy a párok mindent megtesznek, hogy esküvőjük a legjobbnál is jobb legyen. Azért vagyunk itt, hogy megosszuk, hogy az előrejelzések szerint 2023-ban milyen trendek is lesznek mérvadóak étel és ital szempontjából.
Fogimplantátum ápolás: 7 tipp az implantátumok gondozásához
Fogbeültetés előtt állsz? Ha igen, akkor nagyon izgatottnak kell lenned, mivel a fogászati implantátumok segítségével magabiztosabban érezheted magad mosolygás közben és mivel a gyönyörű mosolyú emberek nagyobb valószínűséggel lesznek sikeresek, és nagyobb az önbecsülésük, ezért egyenesen elragadtatottnak kell lennie a fogimplantátumok miatt. De ahhoz, hogy gyönyörű mosolyod legyen, és a fogászati implantátumok előnyeit teljes mértékben kihasználd, gondoskodnod kell a megfelelő fogászati implantátum-kezelésről.
5 dolog, amit tudnod kell fogbeültetés előtt
A hiányzó fogak pótlására napjainkban már nagyon sok nagyszerű módszer létezik, így nem csoda, ha te is azon gondolkozol, hogy belevágsz. A hiányos fogazat nemcsak nem csak nem szép, hanem számtalan problémát is előidézhet, problémák lehetnek a rágásban, beszédben, és még az is előfordulhat, hogy az egészséges fogak is kárát látják. Amennyiben fogbeültetésen gondolkodsz –nagyon helyesen-, ezt az 5 dolgot tudnod kell!
Minden, amitől jól érezheted magad

Hírek, érdekességek, izgalmas újdonságok széles skálája, egy helyen minden, amitől jól érezheted magad. Böngéssz izgalmas cikkeink között, szórakozz, fogadd meg tanácsainkat, tanulj minden nap valami újat!

Érezd jól magad!

Ahhoz, hogy az ember jól érezze magát néha jól esik egy kis pihenót tartani és beiktatni egy kis én időt. Ilyenkor legszívesebben olvasással vagy filmezéssel töltjük azt a pár órát, amit erre szánunk. Ezt a weboldalt azért is hoztuk létre, hogy Érezd jól magad! Szórakoztató témák és érdekes cikkek az oldalon, hogy a pihenésed támogassuk! Relaxálj és kapcsolódj ki velünk, hogy elmondhasd: Jól érzem magam!

Hírek, érdekességek és újdonságok

Amellett, hogy jól érzed magad, minden fontos hír, érdekesség és újdonság birtokába kerülhetsz! Cikkeink témái színesek és megunhatatlanok! Értesülhetsz a legújabb érdekességekről, tájékoztatunk a legfontosabb hírekről és támogatjuk, hogy jól érezd magad! Üdv a Jól érzem magam weboldalán!

Események és programlehetőségek

Nálunk biztosan megtalálod az ország legizgalmasabb eseményeit és programlehetőségeit, nem hagyunk unatkozni! Fontos számunkra, hogy jól érezd magad, mi ebben segítünk! Szervezd meg a hétvégi programokat vagy keress nyári úticélokat, a Jól érzem magam weboldala most segít neked ebben!

Kitekintő

Esküvőszervezés, divat, utazás, család, programötletek, érdekességek a nagyvilágból? Igen, és ez csupán néhány a tucatnyi izgalmas témáink közül! 
Ülj le pár percre a nagy sürgés-forgás közepette és kapcsolódj ki a Jól érzem magam weboldalával!