1. Halászlé
A magyar halászlé hasonlít a halpaprikásra, de több vízzel. Ezt a finom fűszeres levest általában a Dunában fogott pontyból készítik. A recept a hagyományos paprikaporon alapul, amely a leves élénkpiros színét adja. A halászlé leghíresebb változatai a bajai, szegedi és tiszai halászleves.
2. Gulyás
A gulyás az egyik (ha nem az első számú) leghíresebb magyar étel. A gulyás egy gazdag pörkölt húsból és zöldségekből, sok paprikával. Hagyományosan marhahúsból készül, de találhatunk sertésből vagy csirkehúsból készült gulyást is. A gulyást Budapest szinte minden éttermében megkóstolhatod, de az egyedi étkezési élményért egy budai étterem a pazar kilátást is biztosíthatja számodra.
3. Csirkepaprikás
A csirkepaprikásban minden megtalálható, ami a magyar konyhára jellemző: paprika, bors, hagyma, fokhagyma, zöld, paprika, paradicsom, hús és tejföl. Ez az étel tejszínes mártással rendelkezik, amelyben a csirkehúst több mint egy órán át párolják. Hagyományosan nokedlinek nevezett tojásos galuskával tálalják. Általában ezt a hagyományos éttermek mindegyikében is megtalálod a menün.
4. Magyar lecsó
Több nemzetnek van saját változata ebből az ételből (pl. francia ratatouille). A magyar lecsó alapvetően egy paradicsomból, sárgapaprikából és hagymából készült zöldségpörkölt. A zöldségeket sóval és paprikaporral ízesítjük. A húsimádók gyakran tesznek kolbászt a lecsóba, de ennek az ételnek az eredeti változata hús nélkül készül. A lecsót általában kenyérrel és egy gombóc tejföllel tálalják. Kevés a hagyományos magyaros vegetáriánus étel, így a lecsó a fővárosba látogató vegetáriánusok kihagyhatatlan étele.
5. Sólet
A Sólet vesebabból, hagymából, árpából és paprikából készült pörkölt. Hagyományosan magyar-zsidó étel és sokat fogyasztottuk a szocializmusban is. A sóletet általában egész vagy félbevágott tojással tálalják köretként.
6. A magyar street food: Lángos
A Lángos egy rántott tészta, különféle feltétekkel tálalva. A hagyományos magyar Lángost azonban fokhagymás olajjal, tejföllel és reszelt sajttal tálaljuk. A legjobb lángosokat Budapest különböző élelmiszerpiacain találhatja meg, mint például a Nagyvásárcsarnokban, nem feltétlen kell a Balatonig utazni, hogyha finom lángost szeretnénk ebédre!
Desszert
7. Somlói galuska
Vitathatatlan, hogy a somlói az egyik leghíresebb magyar desszert. Ez a desszert több ízletes réteg találkozása. Három különböző ízű piskótával, tejszínnel, mazsolával, valamint dióval és csokoládészósszal készült apróság. Ez a desszert először az 1958-as világkiállításra készült, és azonnali siker lett. Gundel készítette el először.
Italok
8. Fröccs
A Fröccs a legegyszerűbb és legcsodálatosabb ital egy forró napon: alapvetően szódavízzel kevert bor. A bor-szóda aránytól függően számos változata létezik a fröccsnek különböző néven. Amilyen finomak a magyar borok, olyan a fröccs is. Szó szerint minden budapesti bárban rendelhetünk fröccsöt!
9. Pálinka
A pálinka talán a legismertebb magyar alkoholos ital. Erős shot, hagyományosan különböző gyümölcsfajtákból desztillálják: szilva, körte, őszibarack, cseresznye, szőlő stb. A pálinkát jellemzően evés előtt (étvágygerjesztő) és étkezés végén (az emésztés elősegítésére) fogyasztják. A minőségi és házi készítésű pálinka remek, de a gyanúsan olcsóktól tartsd magad távol.
10. Tejtermékek
Budapesten viszonylag új hagyomány a tejfogyasztás a dedikált tejbárok. A tejes bárok kora reggel nyitva tartanak, és szívesen látnak mindenkit, aki betér egy csésze kávéra vagy tejre, valamint egy kis reggelire, hogy elindítsa a napot. A hely péksütemények és tejtermékek széles választékát kínálja.