Ez a Halászbástya története

Főoldal > Mindenki ismeri a Halászbástyát, de a történetét is ismered?

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Mindenki ismeri a Halászbástyát, de a történetét is ismered?


2022/07/20
ZH

A Halászbástya a fővárosunk talán egyik legismertebb városképe és Budapest egyik jelképe is, aminek csodájára nem csak a külföldiek, de mi magyarok is mindig utána járunk. Mivel mi nem fizetünk be különböző túravezetésekre, otthon pedig nem biztos, hogy utána járunk mielőtt odamennénk lehet, hogy nem is ismerjük a történetét a leghíresebb magyar látnivalóknak, pedig több izgalom van benne mint gondolnád! Ismerd meg a Halászbástya történetét!

halászbástya

A Halászbástya története


A Halászbástya amellett hogy gyönyörű, még neve is különleges és már az elnevezése is okot ad a kíváncsiságra, hogy megismerjük a történetét. A hagyomány azzal magyarázza az elnevezését, hogy itt a védelmet a halászok céhe látta el, viszont sokkal valószínűbb alternatíva, hogy az alatta elhelyezkedő városrész után kapta a nevét, amit Halászvárosnak neveztek.
A külvárost egy gyalogos ösvény és egy lépcső kötötte össze a bástyával, aminek északi részét a Híradó-bástya zárta le, az ösvény pedig a Szent Mihály-kápolna mellett helyezkedett el. Ezt az ösvényt lehetett használni a budai halpiacra menet, de történelmi szerepe is van, hiszen itt próbált megszökni Hunyadi László is 1456-ban.

A várfalszakaszt a 18.század elején építették a legkorszerűbb várvédelmi elvek alapján és akkoriban Halászok Bástyájának hívták. 1847-ben azonban erődjellege megszűnt, hiszen Mátyás idején szépíteni szerették volna a városképet, és a Mátyás-templom átépítése remek alkalom volt ennek az átalakítására is, hiszen a Mátyás-templom impozáns épületéhez méltó környezetet kellett kialakítani a várnegyedben. Itt kapta a Halászbástya a neogótikus megjelenését. 

Így alakult ki a mai Halászbástya 


Schulek Frigyes tervei alapján meg is kezdődtek a munkálatok, aki a 18.századi erődrendszert javarészt megtartotta, inkább csak a tagolatlan, nagytömegű bástyák és falak merevségét alakította át új építészeti elemekkel és igazította a Mátyás-templomhoz megfelelő külalakot.


Ha arra jártok akkor érdemes mind az 5 sarokpontból megcsodálnotok a kilátást, ahová kisebb és nagyobb tornyokat emeltek, ezzel biztosítva a rálátást a városra. A legnagyobb tornyot az egykori Híradás-bástyára építették rá, így egy szinttel magasabb lett, és külön lépcsőrendszer, valamint lépcsőtorony tartozik hozzá. A tornyok között könnyű a mozgás, hiszen a tornyokat árkádok kötik össze.


A várfalak és az árkádok is új burkolatot kaptak és a leglátogatottabb részre, középtájt rusztikus kőburkolatot tettek. Itt találhatjátok meg a két oldalon futú lépcsőn, ahol egykor a Jezsuita-lépcső helyezkedett el, viszont ma már az építész nevét viseli. Az ördög a részletekben rejlik, így Schulek is nagy figyelmet fordított a részletgazdag kidolgozásra, a toronysisakok, az oszlopfők, a kő ülőpadok, a vízköpők, az ablakok és burkolatok varázslatos hellyé varázsolták a régi erődítményt, amiket kandeláberek és függőlámpák világítanak meg esténként.


A romantikus élményt keresőknek tökéletes nyáresti program lehet egy séta a várnegyedben, ahol élvezhetik a csodás panorámáját a kivilágított városnak és ha vacsorázni támad kedvetek, akkor éttermek a Budai várban is találhatóak, így nem kell búcsút intenünk a csodás panorámától, azért mert beülnénk vacsorázni valahova.
A Halászbástyát végül 1902-ben fejezték be, és az építkezések során különleges régészeti leletek kerültek elő.
BelföldLegfrissebb cikkek


Forradalmasítsd szállodád működését, fedezd fel a 2023-as év legjobb hotelmenedzsment szoftvereit
Ha kíváncsi vagy 2023 legjobb szállodamenedzsment szoftvereire, amelyek forradalmasítják a szállodaipart, akkor jó helyen jársz! Cikkünkben bemutatjuk a legújabb szállodaüzemeltetési trendeket!
Otthoni bőrkeményedés eltávolítás: 5 legjobb tipp
A bőrkeményedés, azaz kemény, vastag bőrfelület a lábon – csúnya és kényelmetlen is lehet. Szerencsére ritkán komolyak, és vannak dolgok, amelyekkel csökkenteni lehet a megjelenésüket. Ha otthon szeretnéd kipróbálni a bőrkeményedés eltávolítását, akkor van számodra 5 fontos tippünk!
Így utazz olcsón: 5 tipp az alacsony költségvetésű utazásokhoz
Az egzotikus helyek felfedezésének nem kell vagyonokba kerülni, és biztosan nem kell nyernie a lottón ahhoz, hogy beutazd a világot – nem kell, ha tudod, hogyan kell olcsón utazni. Bemutatunk néhány jól bevált tippet, amelyek segítenek megtervezni egy pénztárcakímélő nyaralást.
Minden, amitől jól érezheted magad

Hírek, érdekességek, izgalmas újdonságok széles skálája, egy helyen minden, amitől jól érezheted magad. Böngéssz izgalmas cikkeink között, szórakozz, fogadd meg tanácsainkat, tanulj minden nap valami újat!

Érezd jól magad!

Ahhoz, hogy az ember jól érezze magát néha jól esik egy kis pihenót tartani és beiktatni egy kis én időt. Ilyenkor legszívesebben olvasással vagy filmezéssel töltjük azt a pár órát, amit erre szánunk. Ezt a weboldalt azért is hoztuk létre, hogy Érezd jól magad! Szórakoztató témák és érdekes cikkek az oldalon, hogy a pihenésed támogassuk! Relaxálj és kapcsolódj ki velünk, hogy elmondhasd: Jól érzem magam!

Hírek, érdekességek és újdonságok

Amellett, hogy jól érzed magad, minden fontos hír, érdekesség és újdonság birtokába kerülhetsz! Cikkeink témái színesek és megunhatatlanok! Értesülhetsz a legújabb érdekességekről, tájékoztatunk a legfontosabb hírekről és támogatjuk, hogy jól érezd magad! Üdv a Jól érzem magam weboldalán!

Események és programlehetőségek

Nálunk biztosan megtalálod az ország legizgalmasabb eseményeit és programlehetőségeit, nem hagyunk unatkozni! Fontos számunkra, hogy jól érezd magad, mi ebben segítünk! Szervezd meg a hétvégi programokat vagy keress nyári úticélokat, a Jól érzem magam weboldala most segít neked ebben!

Kitekintő

Esküvőszervezés, divat, utazás, család, programötletek, érdekességek a nagyvilágból? Igen, és ez csupán néhány a tucatnyi izgalmas témáink közül! 
Ülj le pár percre a nagy sürgés-forgás közepette és kapcsolódj ki a Jól érzem magam weboldalával!