Hiányzik egy fogad? Ne halogasd a pótlást!

Főoldal > Hiányzik egy fogad? Ne halogasd a pótlást!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Hiányzik egy fogad? Ne halogasd a pótlást!


2021/03/12
Puskás Rékka

Teljesen mindegy, hogy miért alakult ki foghiány a szádban, az viszont már egyáltalán nem mindegy, hogy mikor kerül pótlásra az a bizonyos hiány. De mi okozza és miért kell egyáltalán pótolni a foghiányt? És milyen módszerek vanna rá? Az alábbi cikkből kiderül!

Miért kell pótolni a foghiányt?

Mitől alakulhat ki foghiány?

 

A foghiány hátterében számos különböző ok állhat. Az egyik ilyen lehetséges ok, hogy valamilyen egészségügyi okból, például a fogszuvasodás következtében veszíti el valaki a fogait. Egy másik ok, hogy a fog nem magától esik ki, hanem el kell távolítani – vagy azért, mert elhalt, vagy azért, mert el fog, vagy azért, mert nyomja például a bölcsességfog. 

És nem szabad megfeledkezni azoktól az esetekről sem, mikor egy előre nem várt külső hatás következtében kerül ki a fog a szájból, egy esés, baleset, esetleg verekedés következtében.

 

Miért kell minél hamarabb pótolni a foghiányt?

 

A foghiány pótlása nem csak esztétikai kérdés. Sokan úgy gondolják, ha olyan fog hiányzik, ami nem látszik, akkor tulajdonképpen nem is kell pótolni azt a fogat. Pedig a pótlásra nem a látvány miatt van szükség. A lyuk melletti fogak egy idő után elkezdenek bedőlni, elvándorolni a lyuk irányába, a szemközti állcsontban lévő fog pedig kijjebb nőni, mint a mellette állók. Ennek az az oka, hogy a szervezet így próbálja saját maga pótolnia csonthiányt. Ez a változás azonban csak a felszínen megy végbe, a gyökér marad az eredeti helyén, ezért aztán a vándorló fog elfordul. Ennek következtében megváltozik a rágótengely, másképp érkezik a fogakra a terhelés, ez pedig előbb a fog kilazulásához, később az elvesztéséhez vezet. Ha nem pótolják, a foghiány csontritkuláshoz vezet. Manapság már a fogpótlás árak is meglehetősen barátiak, úgyhogy ez sem kell, hogy visszatartson.

 

Milyen módon lehet pótolni a hiányzó fogat?

 

Ma már számos különböző módszer létezik a fogak pótlására, ezek közül a leggyakoribban a fogpótlás koronákkal, bár ehhez vagy csak részben hiányzó fogra, vagy tökéletesen ép szomszédokra van szükség. Egy másik igen hatékony mód a fogászati implantáció. melynek során egy műgyökeret ültetnek sebészeti úton az állcsontba, az beágyazódik a csontszerkezetbe, és erre a csapra kerül a korona. Stabil, és nagyon tartós.

 

Természetesen vannak lehetőségek a teljes, vagy majdnem teljes fogsorok igénylésére is, ezek között akad ragasztható és rögzített egyaránt.
Belföld Érezd jól magad Pozitív gondolatokLegfrissebb cikkek


4 dolog, amire figyelj a fogtömést követően a tökéletes eredmény érdekében!
A fogtömés egy nagyon hasznos fogászati eljárás, ami már-már rutin eljárásnak számít, azonban a siker sok esetben nem a kezelést végrehajtó szakemberen, hanem a kezelést kapó páciensen is múlik. Sokan nem tudják, de a fogtömés után bizonyos dolgokra oda kell figyelni az eredményesség eléréséhez, és a fájdalom elkerüléséhez. Mutatjuk a fogtömés utáni legfontosabb lépéseket, amikre mindenképpen figyeni kell.
Hogyan kell használni a hagyományos finn szaunát HELYESEN?
Hogyan kell használni a finnek kedvenc elfoglaltságának számító szaunát, hogy valóban hatásos legyen? Mutatjuk az Észak -Amerikai Szauna Társaság tippjeit, ők a következő lépéseket javasolák követni a szaunázás során! 
Hogyan lehet ellenállhatatlanul szép a mosolyod?
A reklámokból tudjuk a szlogent: vedd meg ezt a fogkrémet, és ellenálhatatlanul ragyogó mosolyod lesz. De mi van akkor, ha ez nem jön be? A fogak a fehérítő fogkrém hatására sem lesznek olyan igazán fehérek? Ne ess pánikba! Mutatjuk a tökélésen fehér, ellenállhatatlan mosoly titkát!
Minden, amitől jól érezheted magad

Hírek, érdekességek, izgalmas újdonságok széles skálája, egy helyen minden, amitől jól érezheted magad. Böngéssz izgalmas cikkeink között, szórakozz, fogadd meg tanácsainkat, tanulj minden nap valami újat!

Érezd jól magad!

Itt jól érezheted magad, ehhez nálunk mindent megtalálsz! Olvasgass, kapcsolj ki, böngéssz oldalunkot bármikor!

Hírek, érdekességek és újdonságok

Amellett, hogy jól érzed magad, minden fontos hír, érdekesség és újdonság birtokába kerülhetsz! Cikkeink témái színesek és megunhatatlanok!

Események és programlehetőségek

Nálunk biztosan megtalálod az ország legizgalmasabb eseményeit és programlehetőségeit, nem hagyunk unatkozni! Fontos számunkra, hogy jól érezd magad, mi ebben segítünk!

Kitekintő

Esküvőszervezés, divat, utazás, család, programötletek, érdekességek a nagyvilágból? Igen, és ez csupán néhány a tucatnyi izgalmas témánk közül!