Hiányzik egy fogad? Ne halogasd a pótlást!

Főoldal > Hiányzik egy fogad? Ne halogasd a pótlást!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Hiányzik egy fogad? Ne halogasd a pótlást!


2021/03/12
Puskás Rékka

Teljesen mindegy, hogy miért alakult ki foghiány a szádban, az viszont már egyáltalán nem mindegy, hogy mikor kerül pótlásra az a bizonyos hiány. De mi okozza és miért kell egyáltalán pótolni a foghiányt? És milyen módszerek vanna rá? Az alábbi cikkből kiderül!

Miért kell pótolni a foghiányt?

Mitől alakulhat ki foghiány?

 

A foghiány hátterében számos különböző ok állhat. Az egyik ilyen lehetséges ok, hogy valamilyen egészségügyi okból, például a fogszuvasodás következtében veszíti el valaki a fogait. Egy másik ok, hogy a fog nem magától esik ki, hanem el kell távolítani – vagy azért, mert elhalt, vagy azért, mert el fog, vagy azért, mert nyomja például a bölcsességfog. 

És nem szabad megfeledkezni azoktól az esetekről sem, mikor egy előre nem várt külső hatás következtében kerül ki a fog a szájból, egy esés, baleset, esetleg verekedés következtében.

 

Miért kell minél hamarabb pótolni a foghiányt?

 

A foghiány pótlása nem csak esztétikai kérdés. Sokan úgy gondolják, ha olyan fog hiányzik, ami nem látszik, akkor tulajdonképpen nem is kell pótolni azt a fogat. Pedig a pótlásra nem a látvány miatt van szükség. A lyuk melletti fogak egy idő után elkezdenek bedőlni, elvándorolni a lyuk irányába, a szemközti állcsontban lévő fog pedig kijjebb nőni, mint a mellette állók. Ennek az az oka, hogy a szervezet így próbálja saját maga pótolnia csonthiányt. Ez a változás azonban csak a felszínen megy végbe, a gyökér marad az eredeti helyén, ezért aztán a vándorló fog elfordul. Ennek következtében megváltozik a rágótengely, másképp érkezik a fogakra a terhelés, ez pedig előbb a fog kilazulásához, később az elvesztéséhez vezet. Ha nem pótolják, a foghiány csontritkuláshoz vezet. Manapság már a fogpótlás árak is meglehetősen barátiak, úgyhogy ez sem kell, hogy visszatartson.

 

Milyen módon lehet pótolni a hiányzó fogat?

 

Ma már számos különböző módszer létezik a fogak pótlására, ezek közül a leggyakoribban a fogpótlás koronákkal, bár ehhez vagy csak részben hiányzó fogra, vagy tökéletesen ép szomszédokra van szükség. Egy másik igen hatékony mód a fogászati implantáció. melynek során egy műgyökeret ültetnek sebészeti úton az állcsontba, az beágyazódik a csontszerkezetbe, és erre a csapra kerül a korona. Stabil, és nagyon tartós.

 

Természetesen vannak lehetőségek a teljes, vagy majdnem teljes fogsorok igénylésére is, ezek között akad ragasztható és rögzített egyaránt.
Belföld Érezd jól magad Pozitív gondolatokLegfrissebb cikkek


5 dolog, amit tudnod kell fogbeültetés előtt
A hiányzó fogak pótlására napjainkban már nagyon sok nagyszerű módszer létezik, így nem csoda, ha te is azon gondolkozol, hogy belevágsz. A hiányos fogazat nemcsak nem csak nem szép, hanem számtalan problémát is előidézhet, problémák lehetnek a rágásban, beszédben, és még az is előfordulhat, hogy az egészséges fogak is kárát látják. Amennyiben fogbeültetésen gondolkodsz –nagyon helyesen-, ezt az 5 dolgot tudnod kell!
Útmutató egy hétköznapra eső esküvő megtervezéséhez - A csütörtök az újszombat?
Míg a szombat már régóta az esküvők legkedveltebb napja, nincs olyan szabály, amely azt mondaná, hogy a hét másik hat estéjét ne tekinthetnénk ünneplésnek. Ez különösen igaz, ahogy az elképzelés, hogy milyen lehet egy esküvő, folyamatosan fejlődik és változik.
Így űzd el a téli depressziót könnyedén
A télben kevés szerethető dolog van. Persze, ha nagyon akarunk, fel tudunk sorolni párat, de leginkább csak fázunk, rossz a kedvünk, többet vagyunk fáradtak és epekedve várjuk a tavaszt. Természetesen ez a rossz kedv hónapokig tűrhetetlen, ezért mindenképp tegyünk ellene: tippjeink segítenek jobban elfogadni a telet és jobb kedvet varázsolni számodra! 
Minden, amitől jól érezheted magad

Hírek, érdekességek, izgalmas újdonságok széles skálája, egy helyen minden, amitől jól érezheted magad. Böngéssz izgalmas cikkeink között, szórakozz, fogadd meg tanácsainkat, tanulj minden nap valami újat!

Érezd jól magad!

Ahhoz, hogy az ember jól érezze magát néha jól esik egy kis pihenót tartani és beiktatni egy kis én időt. Ilyenkor legszívesebben olvasással vagy filmezéssel töltjük azt a pár órát, amit erre szánunk. Ezt a weboldalt azért is hoztuk létre, hogy Érezd jól magad! Szórakoztató témák és érdekes cikkek az oldalon, hogy a pihenésed támogassuk! Relaxálj és kapcsolódj ki velünk, hogy elmondhasd: Jól érzem magam!

Hírek, érdekességek és újdonságok

Amellett, hogy jól érzed magad, minden fontos hír, érdekesség és újdonság birtokába kerülhetsz! Cikkeink témái színesek és megunhatatlanok! Értesülhetsz a legújabb érdekességekről, tájékoztatunk a legfontosabb hírekről és támogatjuk, hogy jól érezd magad! Üdv a Jól érzem magam weboldalán!

Események és programlehetőségek

Nálunk biztosan megtalálod az ország legizgalmasabb eseményeit és programlehetőségeit, nem hagyunk unatkozni! Fontos számunkra, hogy jól érezd magad, mi ebben segítünk! Szervezd meg a hétvégi programokat vagy keress nyári úticélokat, a Jól érzem magam weboldala most segít neked ebben!

Kitekintő

Esküvőszervezés, divat, utazás, család, programötletek, érdekességek a nagyvilágból? Igen, és ez csupán néhány a tucatnyi izgalmas témáink közül! 
Ülj le pár percre a nagy sürgés-forgás közepette és kapcsolódj ki a Jól érzem magam weboldalával!