D-vitamin
A D-vitamint a nap vitaminjának is szokták nevezni, mert a napfényen, ezáltal pedig a bőrön keresztül kerül a legnagyobb mennyiség a szervezetbe. A csontok, a fogak fenntartásához is szükség van rá, mert D-vitamin nélkül a szervezet képtelen felvenni a kalciumot a táplálékokból. Ha a véredben alacsony a kalciumszint, abban az esetben a tested a csontokból vonja ki a releváns ásványi anyagot, amelynek a következménye jelentős súlyú csontritkulás lehet.
C-vitamin
Közismert, hogy megfázásra, megfázás megelőzésére kiváló megoldás a C-vitamin megemelt bevitele. Emiatt ajánlják ekkor a citrusfélék nagymennyiségű felhasználását, valamint a C-vitamin tabletták szedését. Megfázás ellenes hatása igazság szerint immunerősítő képességével függ össze. A C-vitamin hatásai közül talán ez a legfontosabb, azaz, hogy nagymértékben javítja szervezetünk védekezőképességét. Immunerősítő hatását, elsődlegesen antioxidáns tulajdonságának köszönheti. A C-vitamin ugyanis hozzájárul a túltermelődő szabad gyökök semlegesítéséhez. Ezáltal csökkenti a szervezetben kialakuló gyulladások, ezen kívül a fertőzések, szív-, valamint érrendszeri megbetegedések kockázatát és óvja a DNS-t, továbbá így lassítja a bőr idősödését.
B1-vitamin
Ahhoz, hogy az anyagcseréd, valamint az idegrendszered megfelelő módon funkcionáljon, nélkülözhetetlen a B1-vitamin, más néven tiamin. A szénhidrátokat energiává alakítja át, ezen kívül a pszichológiai zavarokat - példának okáért kisebb fokú depresszió - is enyhíti. A legtöbb B1-vitamin a mazsolában, a tojásban, ezen kívül a teljes kiőrlésű lisztből készített pékárukban található. A napi szükséges mennyiség belőle 1,4 mg.
B6-vitamin
A B6-vitamin a szervezet legtöbb feladatot ellátó vitaminja. A szervezet energiafelhasználó, valamint raktározó folyamataiban játszik nagyméretű szerepet, ezzel együtt a vörösvértest képződésben is fontos hatóanyag. A B6-vitaminból a napi ajánlott mennyiség 2 mg. a csirke-, továbbá pulykahúsban, tőkehalban, továbbá földimogyoróban található meg a legnagyobb mennyiségben.
B12- vitamin
B12 vitamin lényeges szerepet játszik az ember központi idegrendszerének, továbbá az agy megfelelő működésének fenntartásában. Az emberi szervezet nem képes szintetizálni a vitamint, így a táplálékkal veszi fel a szükséges mennyiséget. A B12 vitamin elengedhetetlen a szöveti –, valamint sejtregenerációhoz és a DNS szintézishez. A folsav, ezen kívül a B12 vitamin, az idegrendszer jó működése mellett, elengedhetetlenül szükségesek a sejtosztódáshoz, emiatt rendkívül fontosak a magzati innováció alkalmával. Azon felül részt vesz a fehérjeszintézisben, valamint a sejtek anyagcseréjében.
A-vitamin
Az A-vitamin elsődlegesen a bőr egészségéért felel és a látással, valamint a szemmel kapcsolatos nehézségek kezelésében releváns. A farkasvakság, az éleslátás hiánya, valamint több más szembetegség kezelése mellett ajánlott a nagyobb bevitele. A karotinoidok – amelyek az A-vitamin elővitaminjai – igen jelentős antioxidánsnak számítanak. A növények (zöldségek, gyümölcsök) festékanyagában találhatók. A felszívódási arányuk sokkal kisebb, mint a kész A-vitaminé, ezért ezekből többre van szükség. Nyersen fogyasztva a legkisebb ez az arány, párolva nagyjából 30-50%. A paradicsom, valamint sárgarépa is hatásosabb párolva, mint nyersen.
Omega-3
Az omega- 3 zsírsavak a többszörösen telítettlen zsírsavak csoportjába tartoznak, amelyek közül az EPA-t (eikozapentaénsav), a DHA-t (dokozahexaénsav), ezen kívül az alfa linolénsavat (ALA) ismerik a legtöbben. Rendszeres időközönként történő felhasználásukkal, gyulladáscsökkentő hatásuk okán számos betegség kockázatát képes csökkenteni, mint érrendszeri megbetegedés, Alzheimer- kór, egyes rákos megbetegedések. De a zsírsav felhasználása segít cukorbetegség, magas vérnyomás, ezen kívül bőrbetegségek kezelésekor is. A szívroham, továbbá a stroke a világ leggyakoribb halálokai és a kutatók azt figyelték meg, hogy a sok halat fogyasztó népek körében sokkal alacsonyabb ezeknek a betegségeknek a száma, valamint megtaláltk az összefüggést az omega-3 felhasználásával.