Íme a legnépszerűbb fogszabályzók listája

Főoldal > Melyik típusú fogszabályzó a legmegfelelőbb az Ön számára?

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Melyik típusú fogszabályzó a legmegfelelőbb az Ön számára?


2022/07/22
AN

A mai szülőknek tinédzserként sokkal kevesebb választási lehetőségük volt fogszabályzás terén, akkor még csak a szokásos fém fogszabályozó volt. A mai világban pedig a gyermekeik vagy akár ő maguk is számos különféle fogszabályozó közül választhatnak.

Legnépszerűbb fogszabályzók

Az alulharapást, túlharapást és a ferde, zsúfolt vagy nagy résekkel rendelkező fogakat mind lehet kezelni fogszabályozóval. Mára már ugyanannyi választási lehetőség van a fogszabályzóban, mint ahány problémát meg tudnak oldani.

 A fogszabályozó típusok

A leggyakrabban használt fogszabályozó típusok:
 

Fém merevítők

Ezek hagyományos, kiváló minőségű rozsdamentes acélból készült fogszabályozók. Egy ívhuzal van rögzítve a fogak konzoljaihoz, amely egyenletes nyomást biztosít a fogak megfelelő irányba történő mozgatásához.
 

Kerámia fogszabályozó

A fém és a fehér drót helyett a fogszínű kerámia tartókonzolok használata sokak számára vonzóbb lehetőséget jelent. A kerámia fogszabályozó gyakorlatilag láthatatlan. Népszerű választás a felnőttek számára, akik a finom megjelenést részesítik előnyben a fém merevítőkkel szemben. A kerámiák ideálisak azok számára is, akik szeretnek fotózni, vagy fontos eseményeken vesznek részt, miközben fogszabályzót viselnek.
 

Nyelv felőli fogszabályozó

Belső fogszabályzóknak is nevezik, a nyelvi fogszabályozók egyedi készítésűek, amelyeket úgy terveztek, hogy illeszkedjenek a fogak belső kontúrjához. Egy huzal köti össze a konzolokat, és belülről húzva húzza a fogakat a helyükre. Ugyanolyan hatékonyak, mint a külső merevítők, azonban hosszabb ideig tart a rögzítésük, mivel minden konzolt egyedileg kell készíteni. Előfordulhat, hogy a nyelvi fogszabályzók hordása hosszabb ideig tart, mint a hagyományos fogszabályzó. A nyelv felőli fogszabályzók tisztán tartása is nagyobb kihívást jelenthet és egyeseknél befolyásolhatja a beszédet is.  

 

Invisalign

Az Invisalign az egyik legújabb elérhető fogszabályozó típus. A páciens számára a készüléket személyre szabottan készítik el. Ezt a készüléket 2 hétig kell hordani, amely lassan mozgatja a fogakat a kívánt pozícióba. Az igazítók szinte teljesen láthatatlanok és kényelmesebben viselhetőek, mivel nincsenek fém részei, amelyek az ínyt és a száj belsejét felsérthetnék. A páciensnek nem kell változtatnia az étrendjén és ugyanúgy tisztíthatja a fogait, mint ezelőtt, mert az Invisalign rögzítőket evés és tisztítás céljából ki lehet venni.  Az Invisalign gyakorlatilag egy láthatatlan fogszabályzási módszer, ami a felnőttek körében szintén elterjedtebb.

 

Melyiket érdemes választani?

Nem csak a fogszabályzó esztétikája határozza meg, hogy melyiket válassza. Van néhány tényező, amelyet figyelembe kell vennie, beleértve a költségeket, a higiéniát és a végeredményt.
 

Esztétika

Tapasztalataink szerint egyesek szükségtelenül aggódnak amiatt, hogy hogyan fognak kinézni fogszabályozóval. Ha fogszabályzó megjelenése aggodalomra ad okot Önnek, akkor fontolja meg a láthatatlan vagy alig észrevehető nyelv felőli vagy a kerámia fogszabályozó használatát.
 

Költségvetés

Egyes kezelési lehetőségek drágábbak, mint mások. A konzolok testre szabásához szükséges technológiának és a konzolok elkészítéséhez szükséges időnek köszönhetően a nyelv felőli fogszabályozás költsége magasabb, mint más fogszabályozási kezelések. A kerámia fogszabályozó anyaga miatt drágább, mint a fém fogszabályozó.
 

Foghigiénia

Mielőtt bármilyen fogszabályozási kezelést igénybe venne, mérlegelnie kell, hogy Ön-e az ideális jelölt. Minden fogszabályozó extra odafigyelést és fogászati ellátást igényel a páciens részéről. A fogszabályzó hordása alatt nagyobb figyelmet kell fordítani a fogmosásra és a fogselyem használatára, hogy a fogak ne foltosodjanak el a fogszabályozó körül. Egyes gyerekeknek pont amiatt érdemes várniuk egy ideig a fogszabályzó előtt, hogy javítsák és kialakítsák a megfelelő fogmosási rutinjukat.
 

Fegyelem szükséges a fogszabályozó hordásához

Ha az Invisalign használatát fontolgatja, kérdezze meg magát, hogy képes-e minden nap legalább 23 órában viselni azokat. Minden alkalommal, amikor enni szeretne valamit, az Invisalign fogszabályozót ki kell venni, viszont nem sokkal evés után vissza kell helyezni. Kéthetente cserélik ezt a fajta fogszabályozót.

A fogszabályzóknál előfordulhat, hogy el kell hagyni néhány ételt és meg kell változtatnia az étkezési módját. A nagyon rágós, kemény és ragacsos ételeket legjobb elkerülni, amíg van fogszabályzója, és egyes ételeket kisebb darabokra kell vágni, hogy elkerülje az ívhuzal elszakadását. Ha a fogszabályzó rendszeresen sérül, a kezelési időt meg kell hosszabbítani a lehető legjobb eredmény elérése érdekében.

 

Egyes fogszabályozás alkalmasabb másoknak, mint nekünk

Senkinek nincs ugyanolyan foga, szája és állkapcsa, mint egy másik embernek, így minden fogszabályozási eset egyedi. Előfordulhat, hogy egy kezelési módszer, amely az egyik személy számára a legjobban működik, nem megfelelő a másik számára. Fogorvosa konultáció után tud tanácsot adni, hogy milyen lehetőségek állnak rendelkezésére.  

Nem minden fogszabályozási kezelési módszer alkalmas minden esetre. A kezelt fogszabályozási probléma típusa meghatározhatja, hogy melyik módszert alkalmazzuk.

Az Invisalign jó választás fogkiegyenesítéshez, de nem alkalmas bonyolultabb esetekben, például alulharapás vagy erős torlódás korrigálására. Az összetett fogszabályozási eseteket a legjobb fogszabályzóval kezelni. A fogszabályozó huzalának folyamatos nyomása lassan mozgatja a fogakat a kívánt helyzetükbe az idő múlásával. Az ívhuzal tartókkal van rögzítve a fogakhoz, hogy a helyén maradjon, így a fogszabályzók számos problémát megoldhatnak. Alkalmanként a páciens fontolóra veheti az Invisalign használatát a kezelés nagy részében, és a fogak helyzetének finomítását rögzített fogszabályozókkal fejezheti be. A végeredmény az Ön által választott kezelési módszerrel határozható meg.

A legjobb kezelési módszer kiválasztása általában közös döntés. A legtöbb esetben fogorvos segítségére van szüksége a helyes választáshoz. 
Érezd jól magadLegfrissebb cikkek


6+1 esküvői trend, amivel egy kis esküvő is kápráztató lesz!
A kis esküvők egyre népszerűbbek, mivel lehetőséget nyújtanak az intim és személyes hangulatú ceremóniákra. Ha egy kis esküvőt tervezel, és szeretnéd, hogy az kápráztató legyen, itt van néhány kreatív ötlet a dekorációhoz és a helyszínválasztáshoz!
7 trendi esküvői meghívó tipp, amivel kitűnsz a tömegből
Az esküvői meghívók sokkal többek, mint pusztán információs eszközök. Ezek a kis papírdarabok az esküvőd hangulatát, stílusát és egyediségét hordozzák magukban. Ha arra vágysz, hogy a meghívóid emlékezetesek és trendiek legyenek, akkor érdemes elmerülni a kreatív lehetőségek világában. A következő hét tipp segít abban, hogy meghívóid ne csak informáljanak, hanem maguk is az esküvőd stílusának előhírnökei legyenek.
Élvezd Te is a Nagy Napot! - 10 Tipp, ami segít elengedni magad a felejthetetlen szórakozáshoz
Az esküvőd egy olyan különleges eseménynek kell, hogy legyen, amire mindig is emlékezni fogsz. De néha az izgalom és a stressz miatt könnyű elfeledkezni arról, hogy ez a nap valójában arról szól, hogy te és a párod örökké tartó boldogságot és szerelmet ünnepeljetek.
Minden, amitől jól érezheted magad

Hírek, érdekességek, izgalmas újdonságok széles skálája, egy helyen minden, amitől jól érezheted magad. Böngéssz izgalmas cikkeink között, szórakozz, fogadd meg tanácsainkat, tanulj minden nap valami újat!

Érezd jól magad!

Ahhoz, hogy az ember jól érezze magát néha jól esik egy kis pihenót tartani és beiktatni egy kis én időt. Ilyenkor legszívesebben olvasással vagy filmezéssel töltjük azt a pár órát, amit erre szánunk. Ezt a weboldalt azért is hoztuk létre, hogy Érezd jól magad! Szórakoztató témák és érdekes cikkek az oldalon, hogy a pihenésed támogassuk! Relaxálj és kapcsolódj ki velünk, hogy elmondhasd: Jól érzem magam!

Hírek, érdekességek és újdonságok

Amellett, hogy jól érzed magad, minden fontos hír, érdekesség és újdonság birtokába kerülhetsz! Cikkeink témái színesek és megunhatatlanok! Értesülhetsz a legújabb érdekességekről, tájékoztatunk a legfontosabb hírekről és támogatjuk, hogy jól érezd magad! Üdv a Jól érzem magam weboldalán!

Események és programlehetőségek

Nálunk biztosan megtalálod az ország legizgalmasabb eseményeit és programlehetőségeit, nem hagyunk unatkozni! Fontos számunkra, hogy jól érezd magad, mi ebben segítünk! Szervezd meg a hétvégi programokat vagy keress nyári úticélokat, a Jól érzem magam weboldala most segít neked ebben!

Kitekintő

Esküvőszervezés, divat, utazás, család, programötletek, érdekességek a nagyvilágból? Igen, és ez csupán néhány a tucatnyi izgalmas témáink közül! 
Ülj le pár percre a nagy sürgés-forgás közepette és kapcsolódj ki a Jól érzem magam weboldalával!