A szaunázás nemcsak egyszerű divat: csodát érő hatásai vannak a szaunázásnak

Főoldal > A szaunázás nemcsak egyszerű divat: csodát érő hatásai vannak a szaunázásnak

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

A szaunázás nemcsak egyszerű divat: csodát érő hatásai vannak a szaunázásnak


2022/04/26
VN

A szaunázás csupán úri móka, amit a tehetősebbek űznek egy-egy wellness kikapcsolódás alkalmával? Nem, a szaunázás jóval több ennél. Valójában már több 100 éves múlttal rendelkező finn hagyomány, ami nem akármi miatt maradt fent ilyen sok ideig, hanem mert megannyi jótékony hatása van nemcsak a lélekre, hanem a test egészére is. Mutatjuk, milyen csodás hatásai vannak a szauna használatának! 

szaunázás pozitív hatásai

Megtisztítják a szervezetet a méreganyagoktól

Úgy tűnik, hogy az izzadás többet jelent, mint pusztán a belső testhőmérséklet hűtését. A kutatások azt mutatják, hogy az izzadás elősegíti a természetes méregtelenítést. Egy 2016-os tanulmány, amelyet a BioMed Research International publikáltak, megállapította, hogy a verejtékezés elősegítheti a szervezetből a szerves méreganyagok eltávolítását, amelyeknek rendszeresen ki vagyunk téve a feldolgozott élelmiszeren, vízen és levegőn keresztül. Ezek az anyagok negatívan hatnak a szervezetre, például lassítják az anyagcsere folyamatokat, valamint az immunrendszer hatékonyságát is csökkentik.

 A szaunázás jó hatással van a szív egészégére

Úgy tűnik, hogy a magas hőmérsékletnek való kitettség és az indukált izzadás jótékony hatással van a szívre. A JAMA Internal Medicine-ben megjelent 2015-ös finn tanulmány 2315 középkorú felnőtt körében végzett populációs vizsgálatot elemzett, egészen pontosan a szaunahasználat gyakorisága és időtartama, valamint a szívbetegségek közötti összefüggést vizsgálták. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a szaunahasználat gyakoribb használata a hirtelen szívhalál (SCD), halálos koszorúér-betegség (CHD), halálos szív- és érrendszeri betegség (CVD) kockázatának csökkenésével jár.

 

A szaunázás jó hatással van a memóriára is

Az Age and Ageing folyóiratban megjelent 2017-es tanulmányban a kutatók a szaunákból származó ismételt hőterhelést és a memóriabetegségek kockázatára gyakorolt hatásokat vizsgálták. Azt találták, hogy a mérsékelt vagy gyakori szaunahasználat alacsonyabb demencia és Alzheimer-kór kockázatával jár.

 

A szaunázás meghosszabbítja az élettartamot

Finnországban szinte minden családnak van szaunája, a finnek sokáig is élnek, vajon véletlen lenne? Viccet félre téve, mivel a szauna használata javítja a szív egészségét és csökkenti a gyulladást, az élettartam meghosszabbodásához is vezethet. A szaunák nemcsak a szívbetegségek kockázatát csökkentik, hanem úgy tűnik, hogy csökkentik a bármilyen okból bekövetkező halálozás kockázatát is.

 

Meggyőztünk? Szeretnél te is rendszeresen szaunázni? Kattints ide kültéri szauna vásárláshoz!  Érezd jól magad Pozitív gondolatokLegfrissebb cikkek


A legnépszerűbb esküvői étel- és italtrendek 2023-ban
Miután 2020 és 2021 olyan kihívásokkal teli év volt az esküvők számára, 2022 teljes erővel tért vissza. Tavaly sok pár felzárkózott, mert át kellett rakni az esküvői dátumot, és az esküvői fellendüléssel azt láttuk, hogy a párok mindent megtesznek, hogy esküvőjük a legjobbnál is jobb legyen. Azért vagyunk itt, hogy megosszuk, hogy az előrejelzések szerint 2023-ban milyen trendek is lesznek mérvadóak étel és ital szempontjából.
Fogimplantátum ápolás: 7 tipp az implantátumok gondozásához
Fogbeültetés előtt állsz? Ha igen, akkor nagyon izgatottnak kell lenned, mivel a fogászati implantátumok segítségével magabiztosabban érezheted magad mosolygás közben és mivel a gyönyörű mosolyú emberek nagyobb valószínűséggel lesznek sikeresek, és nagyobb az önbecsülésük, ezért egyenesen elragadtatottnak kell lennie a fogimplantátumok miatt. De ahhoz, hogy gyönyörű mosolyod legyen, és a fogászati implantátumok előnyeit teljes mértékben kihasználd, gondoskodnod kell a megfelelő fogászati implantátum-kezelésről.
5 dolog, amit tudnod kell fogbeültetés előtt
A hiányzó fogak pótlására napjainkban már nagyon sok nagyszerű módszer létezik, így nem csoda, ha te is azon gondolkozol, hogy belevágsz. A hiányos fogazat nemcsak nem csak nem szép, hanem számtalan problémát is előidézhet, problémák lehetnek a rágásban, beszédben, és még az is előfordulhat, hogy az egészséges fogak is kárát látják. Amennyiben fogbeültetésen gondolkodsz –nagyon helyesen-, ezt az 5 dolgot tudnod kell!
Minden, amitől jól érezheted magad

Hírek, érdekességek, izgalmas újdonságok széles skálája, egy helyen minden, amitől jól érezheted magad. Böngéssz izgalmas cikkeink között, szórakozz, fogadd meg tanácsainkat, tanulj minden nap valami újat!

Érezd jól magad!

Ahhoz, hogy az ember jól érezze magát néha jól esik egy kis pihenót tartani és beiktatni egy kis én időt. Ilyenkor legszívesebben olvasással vagy filmezéssel töltjük azt a pár órát, amit erre szánunk. Ezt a weboldalt azért is hoztuk létre, hogy Érezd jól magad! Szórakoztató témák és érdekes cikkek az oldalon, hogy a pihenésed támogassuk! Relaxálj és kapcsolódj ki velünk, hogy elmondhasd: Jól érzem magam!

Hírek, érdekességek és újdonságok

Amellett, hogy jól érzed magad, minden fontos hír, érdekesség és újdonság birtokába kerülhetsz! Cikkeink témái színesek és megunhatatlanok! Értesülhetsz a legújabb érdekességekről, tájékoztatunk a legfontosabb hírekről és támogatjuk, hogy jól érezd magad! Üdv a Jól érzem magam weboldalán!

Események és programlehetőségek

Nálunk biztosan megtalálod az ország legizgalmasabb eseményeit és programlehetőségeit, nem hagyunk unatkozni! Fontos számunkra, hogy jól érezd magad, mi ebben segítünk! Szervezd meg a hétvégi programokat vagy keress nyári úticélokat, a Jól érzem magam weboldala most segít neked ebben!

Kitekintő

Esküvőszervezés, divat, utazás, család, programötletek, érdekességek a nagyvilágból? Igen, és ez csupán néhány a tucatnyi izgalmas témáink közül! 
Ülj le pár percre a nagy sürgés-forgás közepette és kapcsolódj ki a Jól érzem magam weboldalával!