Tippek a karácsonyi vacsora elkészítéséhez
Te főzöl idén karácsonyi vacsorát? Már a hallatától is máris pánikba estél? Talán még rémálmok is gyötörnek? Remegsz a gondolattól, hogy a pulykád esetleg nem olvad ki időben? Volt már rossz karácsonyi vacsoraélményed a múltban, és nem szeretnéd, hogy megismétlődjön? Ne aggódj! – a segítség kéznél van! Íme az útmutatóm a karácsonyi vacsora egyszerű elkészítéséhez!
1. KÉSZÍTS TERVET
Írj le mindent, amit a karácsonyi vacsorára tervezel. Ne felejtsd el:
- pulyka (és/vagy vegetáriánus alternatíva)
- sült burgonya
- sült paszternák
- kelbimbó
- lilakáposzta
- egyéb zöldségek
- szószok: mártás, áfonyaszósz, kenyérszósz stb.
- töltelék
- kolbász/disznó
- Karácsonyi desszertek
Döntsd el, mikor szeretnétek elfogyasztani a karácsonyi vacsorát, és mit kell megtenned az egyes ételek elkészítéséhez. Ezután dolgozz visszafelé, hogy addigra minden megsüljön.
Túl sok gondot okoz neked is a karácsonyi vacsora elkészítése?
Akkor készítsd el ezt az időtervet, mert ezzel igazán megkönnyítheted a saját dolgod!
2. GYAKORLATI FUTAM
Ha megvan a terv, próbáld el. Vagy főzd meg az egész vacsorát az elejétől a végéig, vagy ha nem akarsz mindent megtenni, csak gyakorold azokat a részeket, amelyek miatt a legjobban aggódsz.
A gyakorló vacsora abban is segít, hogy teszteld az időtervet, hogy megbizonyosodj arról, hogy teljesíthető, és így sokkal kevésbé leszel stresszes a nagy nap miatt! (Tipp – ha a teljes kört leszeretnéd futni, de nem akarsz még egy hatalmas pulykáért fizetni, használj inkább egy nagy csirkét sütögetni!)
3. SEGÍTSÉG KÉRÉSE
Ne csináld egyedül!
Még akkor is, ha családodnak/vendégeidnek nincs sok haszna a konyhában, mindig bekötelezheted őket, hogy megcsinálják a könnyű dolgokat… felszolgálják az italokat, feldarabolják a sárgarépát, előkészítik a zöldségeket, összeállítják a szendvicseket, megterítik az asztalt… vagy sok másra is megkérheted még a többieket, hogy segítsenek!
És az egyik feladat, amit átruházhatsz (és mindenképpen kell), az a mosogatás!!
4. EGYSZERŰSÍTS! EGYSZERŰSÍTS! EGYSZERŰSÍTS!
Valóban 3 különböző húsra, 5 különböző szószra és 17 különböző zöldségre van szükséged? Mint nemzet, úgy tűnik, kissé megőrülünk karácsony napján, és sokkal több munkát végzünk, mint amennyire valójában szükségünk lenne egy étkezéshez, amely percek alatt elpusztul.
Gondold át, mi az igazán lényeges, a többit pedig felejtsd el. Sokkal több van a karácsonyban, mint egy nagy, finom étkezés, amelyet senki sem tud befejezni!
5. FŐZZ A VALÓS VENDÉGEKNEK
Hányan készítettünk már el egy hadseregnek elegendő ételt, amikor valójában csak 6 ember ült az asztal körül? Gondosan gondold át, hogy valójában hány ember érkezik vendégségbe, és mennyit esznek.
A miheztartás végett minden felnőtt kb. megeszik 500 g pulykát (kevesebbet, ha mellről van szó), 250 gramm sült burgonyát és 250 grammot az összes többi zöldséggel együtt.
A gyerekek általában nem esznek sokat karácsony napján, túlságosan izgatottak, és már megtömték magukat csokoládéval.
6. GONDOLKODJ ELŐRE
Annyi mindent meg lehet tenni egy-két nappal előbb: a tölteléket elkészíthetjük, a zöldségeket megpucolhatjuk, a sárgarépát felapríthatjuk, elkészíthetjük a mártást és egyéb szószokat, akár részben meg is piríthatjuk a burgonyát és egyéb zöldségeket és befejezhetjük őket aznap. Ha előző nap annyit csinálsz, amennyit csak tudsz, akkor sokkal kevésbé lesz megterhelő a karácsonyi vacsora elkészítése a nagy napon.
Az egyik étel, amivel mindig előre dolgozok, a párolt lilakáposzta – már előző nap is elkészíthető, és finom karácsonyi illatokkal tölti meg a házat. Ezután csak néhány percet vesz igénybe a másnapi felmelegítés, és ugyanolyan finom (ha nem jobb!).
7. CSALJ
Nem kell mindent neked elkészítened! Manapság szinte mindent meg lehet vásárolni készen vagy legalábbis félkészen – szóval válogass és válaszd ki azt, ami a legfontosabb számodra, amit a semmiből főzöl. A többi megvásárolható.
A pulykát (bár néha kacsa), a sült burgonyát és a zöldséget mindig a nulláról készítem, de a barnaszószt, az áfonyaszószt és a karácsonyi pudingot megveszem.
Arra is ügyelek, hogy mindig kész hámozott zöldségeket és bébi sárgarépát vásároljak – amelyeket minden előkészület nélkül egészben is meg lehet főzni!
Ha pedig még kevesebbet foglalkoznál a főzéssel, számos modern étterem Budapesten kínál karácsonyi menüt, amiket előrendeléssel megrendelhetsz a karácsonyi asztalotokra.
8. NE SÜSS PULYKÁT
Sokak számára a pulyka elkészítése okozta stressz okozza a legnagyobb szorongást. Miért nem csinálsz valami mást idén? Valami olyasmit, amiben tudod, hogy jó vagy, és egy nagyszerű show-t készíthetsz belőle, amely sokkal kevesebb stressz mellett készítheted el a karácsonyi ebédet.
Esetleg marha-, bárány-, kacsa- vagy akár egy igazán jó minőségű csirke is kerülhet az asztalra.
9. CSINÁLJ VALAMI TELJESEN MÁST
És ha már itt tartunk, miért ne ehetnénk valami egészen mást? Ha továbbra is a karácsony ízeire vágysz, de kevesebb gondot szeretnél, miért nem próbálsz ki valami egészen mást, mint például a lencsével, lilakáposztával és burgonyapürével készült kacsát – finom, teljesen ünnepi és könnyű elkészíteni, ráadásul csodálatos íze van!!!
10. KÉSZÍTS EGY IGAZÁN JÓ BEVÁSÁRLÓLISTÁT
Kerüld el azt a szörnyű érzést karácsony napján, amikor rájössz, hogy elfelejtettél valamit a karácsonyi vacsorához, és MINDEN ÜZLET ZÁRVA VAN!!!
Készíts magadnak egy igazán jó bevásárlólistát, amelyen szerepel minden, amire szükséged lehet, és ez biztosan nem fog megtörténni. Nincs időd bevásárlólistákat készíteni? Ne aggódj, készítettem neked egyet!