Csak megbízható éttermet válassz!
Sok múlhat azon, hogy milyen éttermet választasz - a helyszín kiválasztása ugyanis mindig a házigazda feladata, aki az üzleti vacsorát kezdeményezte. Az étteremvezető és a pincérek kifogásolható megjelenése azt jelezheti, hogy az étteremmel sincs minden rendben, és az ilyen helyeket jobb elkerülni. A felszolgáló keze, körme egyáltalán nem lehet piszkos. Ételfolt sem éktelenkedhet sehol, sem a nyakkendőn, sem a kötényen, sem az abroszon, sem az övbe tűzött konyharuhán vagy a szalvétán.
Budapesten az egyik legjobb helyszín egy üzleti vacsorára a Városliget Café & Restaurant. Tudj meg róla többet itt: étterem Budapesten
Az ültetés is kulcsfontosságú
Rendkívül fontos, hogy ne késs a vacsoráról. Ha mégis késnél, még időben szólj oda telefonon. Az étterembe érve mindig a férfi lépjen be elsőnek. Ha két férfi és két nő vesz részt a vacsorán, akkor elsőként az egyik férfi, közvetlenül utána a két hölgy lépjen be, a sor végén pedig a másik férfi. Ha egyedül érkezel, várd meg, hogy az étterem részéről a teremfőnök, főpincér, hostess vagy más ültető köszöntsön, és a helyedre kísérjen.
Az asztalnál azt a személyt ültesd a jobb oldaladra, akit meg akarsz tisztelni. Ha többen vesznek részt a vacsorán, a legrosszabb helyre a házigazdának illik ülnie, így például az ajtónak háttal.
Semmiképpen ne gyújts rá engedély nélkül!
Ha dohányzol, az aperitif és az étel megrendelése alatt még elszívhatsz egy cigarettát, de csak akkor, ha van hamutartó az asztalon. Ha nincs, az egyértelmű jelzés arra, hogy az asztal - vagy az egész étterem - nemdohányzó.
Ha lehetőséged van dohányozni, mielőtt rágyújtasz, mindig kérj engedélyt a partneredtől - elképzelhető, hogy ki nem állhatja a dohányzást. Ezután legközelebb már csak a főétel után gyújthatsz rá, de csakis akkor, ha senki nem eszik az asztalnál. Faragatlanság a megkezdett cigarettát égve a hamutartó szélére egyensúlyozni, majd egy kanál leves, egy szippantás cigaretta módon tovább füstölni.
Illendően bánj a kenyérrel!
Amíg az ételeket nem kezdik felszolgálni, az éttermek egy részében némi harapnivalóval kínálják meg a vendégeket - sok helyen az asztalnak a vendégtől balra eső részén helyeznek el kistányéron fűszervajat és zsemlét, pirítóst, kenyeret.