Ezeket kell tudni a vérvételről

Főoldal > Minden, amit tudni kell a vérvételről

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Minden, amit tudni kell a vérvételről


2022/06/25

A teljes vérkép az egyik leggyakoribb teszt, amelyet az emberi testen végeznek. A teszt számos betegség jelét képes kimutatni, de általános képet is adhat az orvosoknak a páciens egészségi állapotáról. Ez utóbbi miatt akkor is érdemes ezt a vizsgálatot kérni, ha a betegnek nincs panasza.

Vérvétel

Mikor ajánlott vérvételre menni?

 

Teljes laborvizsgálatot legalább egyszer egy évben javasolt elvégeztetni, hiszen az eredmények alapján fény derülhet a különféle megbetegedésekre, valamint az egészségi állapotunkról is kapunk egy összképet. A vérkép képezi a bázisát majdnem minden diagnózis felállításának. Nélkülözhetetlen a vérvétel, ha fáradékonyak, aluszékonyak, nehezen terhelhetőek, levertek, ezen kívül sápadtak vagyunk. Ez esetben a lehető leghamarabb célszerű orvoshoz fordulni. A vörösvértestek, fehérvérsejtek, vérlemezkék, trombociták számából már kiszűrhető példának okáért a leukémiás megbetegedések fennállásának gyanúja, de a fokozott vérzés hajlam, továbbá a vérszegénység is így állapítható meg legkönnyebben. 

 

Hogyan készüljünk a vérvételre?

 

A vérvétel az esetek nagy többségében éhgyomorra következik be, következésképpen a vérvételt megelőző 10-12 órában táplálékot már ne fogyasszon. A kutatás napját megelőző este kerülni szükséges a magas fehérje tartalmú, zsíros ételeket. Folyadékot lehet inni, viszont figyelni kell arra, hogy az ne tartalmazzon szénhidrátot (cukrot), ezen kívül zsírnemű anyagot (pl.: tejet)! A tartós éhezés is kerülendő, mivel az éhezés számos paraméter változását okozhatja. Különleges esetben előfordulhat, hogy nem szükséges éhgyomorra lenni a mintavételkor, emiatt célszerű megkérdezni a kezelőorvost a vérvétel előtti táplálkozási előírásokat illetően.

 

 

Ne fogyasszunk élvezeti cikkeket előtte!

 

Az élvezeti cikkek (kávé, tea) farmakológiailag hatásos anyagokat tartalmaznak, amelyek a különféle szervek működését befolyásolhatják, emiatt különösen funkcionális kutatások (gyomor, vese, máj) előtt felhasználásuk tilos! A mintavételt megelőző alkoholos ital fogyasztást szintén nem ajánlott, következménye képpen egyes paraméterek szintje változhat, ezen kívül befolyásolja számos anyag vesén át történő kiválasztását is. A dohányzás – sok egyéb káros hatása mellett – szintén eltérést eredményezhet egyes laboratóriumi kutatások esetén (pl. magasabb CEA érték mérhető), ezért (is) érdemes kerülni.

 

 

Ne féljünk

 

Ha tudjuk magunkról, hogy rosszul szoktunk lenni vérvétel közben, kérhetjük, hogy lefekhessünk az eljárás közben. Értékes trükk az is, ha nem nézünk oda, bár vannak, akiknek pont az segít, ha látják, mi történik: ki kell tapasztalnunk, nálunk mi válik be. Vegyünk többször mély lélegzetet, és-akármilyen nehéz ilyenkor- próbáljunk valami kellemesre gondolni. Sokat segít mér, ha van nálunk cukros folyadék vagy szőlőcukor.

 

 

Gyógyszerek szedése

 

Bármilyen gyógyszer szedéséről tájékoztatnunk kell orvosunkat illetve a vérvételt végző személyt. Egyes hormonszint-vizsgálatok előtt kérhetik, hogy az orvosságot kivételesen ne szedjük be. Ha pedig valamilyen véralvadásgátlót szedünk, az megnyújthatja a vérzési időt, ezért a nyomókötést tovább kell a szúrás helyén tartanunk.
Érezd jól magadLegfrissebb cikkek


Ezzel a 6 tippel leküzdheted a nyaralás utáni depressziót!
Ugye nem csak velem szokott előfordulni, hogy minden egyes nyaralás után teljes depresszióba esek? Hát nem csoda, hiszen egy hét olyan gyorsan eltelik és már vége is a gondtalan, láblógatós napoknak! Így nyár vége felé járva, már sokan túl vannak a nyaraláson, ahol felejthetetlen élményeket szereztek, de minél jobbak ezek az emlékek, annál valószínűbb a nyaralás utáni depresszió megjelenése!
6 egyszerű, hatékony nyújtás edzés után
Az edzés végén végzett nyújtás növelheti a rugalmasságot, csökkentheti a sérülések kockázatát és csökkentheti a test izomfeszültségét. Még a következő edzés alkalmával is javíthatja a teljesítményt. De amikor fogytán az időd, a nyújtás néha háttérbe szorul, és csábító lehet, hogy kihagyd, pedig nem kéne! Ez a cikk hat egyszerű, de rendkívül hatékony nyújtást mutat be, amelyeket hozzáadhatsz az edzés végéhez.
Melyik típusú fogszabályzó a legmegfelelőbb az Ön számára?
A mai szülőknek tinédzserként sokkal kevesebb választási lehetőségük volt fogszabályzás terén, akkor még csak a szokásos fém fogszabályozó volt. A mai világban pedig a gyermekeik vagy akár ő maguk is számos különféle fogszabályozó közül választhatnak.
Minden, amitől jól érezheted magad

Hírek, érdekességek, izgalmas újdonságok széles skálája, egy helyen minden, amitől jól érezheted magad. Böngéssz izgalmas cikkeink között, szórakozz, fogadd meg tanácsainkat, tanulj minden nap valami újat!

Érezd jól magad!

Ahhoz, hogy az ember jól érezze magát néha jól esik egy kis pihenót tartani és beiktatni egy kis én időt. Ilyenkor legszívesebben olvasással vagy filmezéssel töltjük azt a pár órát, amit erre szánunk. Ezt a weboldalt azért is hoztuk létre, hogy Érezd jól magad! Szórakoztató témák és érdekes cikkek az oldalon, hogy a pihenésed támogassuk! Relaxálj és kapcsolódj ki velünk, hogy elmondhasd: Jól érzem magam!

Hírek, érdekességek és újdonságok

Amellett, hogy jól érzed magad, minden fontos hír, érdekesség és újdonság birtokába kerülhetsz! Cikkeink témái színesek és megunhatatlanok! Értesülhetsz a legújabb érdekességekről, tájékoztatunk a legfontosabb hírekről és támogatjuk, hogy jól érezd magad! Üdv a Jól érzem magam weboldalán!

Események és programlehetőségek

Nálunk biztosan megtalálod az ország legizgalmasabb eseményeit és programlehetőségeit, nem hagyunk unatkozni! Fontos számunkra, hogy jól érezd magad, mi ebben segítünk! Szervezd meg a hétvégi programokat vagy keress nyári úticélokat, a Jól érzem magam weboldala most segít neked ebben!

Kitekintő

Esküvőszervezés, divat, utazás, család, programötletek, érdekességek a nagyvilágból? Igen, és ez csupán néhány a tucatnyi izgalmas témáink közül! 
Ülj le pár percre a nagy sürgés-forgás közepette és kapcsolódj ki a Jól érzem magam weboldalával!